Telefonbeszélgetések rögzítése az ügyfélszolgálatokon

Szinte minden call centert, telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltető szolgáltató, szervezet, vállalkozás rögzíti a beérkező hívásokat. Ennek különböző okait jelölik meg, mint pl. minőségbiztosítási okokból, adatvédelmi okokból, azonban sokszor sem a hangrögzítés célja, sem az annak megfelelő jogalapját jelentő tájékoztatás nem hangzik el.

Néhány szolgáltató és vállalkozás (elektronikus hírközlési szolgáltatók, közüzemi, pénzügyi vagy biztosítási intézmények) esetében jogszabály teremti meg a hangrögzítés jogalapját. Az előzőekben felsoroltakon felül, minden egyéb esetben az ügyfélszolgálati hívás rögzítésére csak az érintett hozzájárulása esetén van lehetőség.

Az adatvédelmi törvény rendelkezései alapján kizárólag az a hozzájárulás tekinthető jogszerűnek, mely megfelelő tájékoztatáson alapul. E tájékoztatás sokszor nemcsak hogy nem tartalmazza a szükséges információkat, hanem gyakran kimerül annyiban, hogy tájékoztatják a hívót arról, hogy a beszélgetést rögzítik.

Fontos feltétele az adatkezelés jogszerűségének, hogy a telefonbeszélgetés rögzítésének meg kell felelnie a célhoz kötöttség elvének, azaz olyan célból kell történnie, mely kizárólag ily módon valósulhat meg.

További lényeges kérdés a telefonbeszélgetések rögzítésével megvalósuló adatkezelések során a felvételek érintettnek történő kiadása. Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint a felvételek kiadását nem lehet megtagadni azok manipulálhatóságára, esetleges későbbi visszaélésekre való hivatkozással.

Vállalkozásunk, szervezetünk mindennapi tevékenységének jogszerűsége érdekében szükséges az adatvédelmi – valamint az egyéb vonatkozó – előírások betartása, tekintettel arra, hogy a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A jogszerű működés kialakításában nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja többek között a telefonos ügyfélszolgálat adatkezeléseinek jogi megfelelőségét is.

 

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük