Adattovábbítás, adatkezelések összekapcsolása

Sokszor a legnagyobb elővigyázatosság mellett sem gondol egy-egy adatkezelő arra, hogy az általa kezelt személyes adatok továbbítása, esetleg más adatbázisokkal való összevezetése ugyancsak adatkezelésnek minősül.

Adattovábbítás

A hatályos adatvédelmi törvény rendelkezései szerint a személyes adatok továbbításához az érintett személy hozzájárulása szükséges. Annak eldöntése, hogy a személyes adatok fizikai továbbküldése adattovábbításnak, vagy csak adatátadásnak (pl. adatfeldolgozó felé) minősül, gyakran szakértői segítséget igényel. Lényeges e két adatközlési forma elhatárolása, hiszen eltérőek a megfogalmazott kívánalmak és a lehetséges jogkövetkezmények.

Az adatvédelmi audit során a szervezet működése során előforduló valamennyi adatátadás alapos vizsgálatnak, elemzésnek lesz alávetve, annak érdekében, hogy az egyes esetek pontosan megkülönböztetésre kerüljenek.

Adatkezelések összekapcsolása

A fentiekhez hasonlóan, az eltérő célú adatkezelések összekapcsolásához is megköveteli a törvény az érintett személyek hozzájárulását. A technikai fejlődéssel és az adatkezelések számának gyarapodásával mind gyakrabban fordul elő, hogy valamely elérni kívánt cél érdekében összekapcsolásra kerülnek különböző adatkezelések. Mivel az előírt követelmények nem teljesítése esetére szigorú jogkövetkezmények alkalmazását rendelte a jogalkotó, érdemes egy-egy ötlet, projekt megvalósítása előtt a szakmai, gazdasági célokkal együtt a jogszerűséget is vizsgálni.

Cégünk, vállalkozásunk tevékenysége csak akkor lehet hosszú távon is hatékony, ha az adatkezelései az elejétől a végéig jogkövetőek. A vonatkozó előírások betartása nem pusztán a hatékonyságot növeli, hanem saját magunk és ügyfeleink biztonságát is szolgálja, tekintettel arra, hogy a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A jogszerű működés kialakításában nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja valamennyi adatkezelésünk jogi megfelelőségét.

 

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

1 Response to Adattovábbítás, adatkezelések összekapcsolása

  1. Visszajelzés: Adattovábbítási nyilvántartás | Adatvédelmi audit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük