Az online tevékenység adatvédelmi vizsgálata

Egyre több vállalkozás egyre több céllal és szolgáltatással jelenik meg az interneten. A különböző szolgáltatások teljesítése szinte kivétel nélkül valamely személyes adat kezelésével kapcsolódik össze, ezért fontos az érintett vállalkozás, szervezet honlapjának, egyéb online megjelenéseinek adatvédelmi vizsgálata.

A személyes adatok kezelése gyakran már a honlap puszta meglátogatásával megvalósul, hiszen a webanalitika egyik eszköze a felhasználók IP címe. A honlaplátogatók személyes adataihoz a weboldal üzemeltetés technikai sajátosságai miatt gyakorta az internetes tárhely-szolgáltatók is hozzáféréssel rendelkeznek, így az adatvédelmi auditnak az általuk megismerhető adatok körére is ki kell terjednie

A hazai jogszabályok részletesen és egyértelműen előírják, hogy egy honlapon milyen tartalmú tájékoztatást kell elhelyezni. A gyakorlatban a tájékoztatás sokszor hiányos, vagy egyáltalán nem is található.

A weboldalakon személyes adatkezeléseket valósítanak meg az ott elhelyezett űrlapok is. Gyakori hiányosság, hogy azok tartalma, az ott megadott adatok köre és a hozzájuk kapcsolódó tájékoztató szövegek nem felelnek meg a hatályos előírásoknak.

Jellemző online adatkezelések a fórumok, az e-mail küldési lehetőségek, regisztrációk és a hírlevél feliratkozási űrlapok. A fenti szolgáltatások, alkalmazások igénybevétele minden esetben személyes adatok kezelésével jár együtt.

Az online adatkezelések, valamint a szolgáltatások jogszerűsége érdekében szükséges az adatvédelmi előírások betartása, tekintettel arra, hogy a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A jogszerű működés kialakításában nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja az interneten zajló adatkezelések jogi megfelelőségét.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

1 Response to Az online tevékenység adatvédelmi vizsgálata

  1. Visszajelzés: Webáruház adatvédelmi auditja | Adatvédelmi audit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük