Biztonságban vannak az adataink?

Az ipari vagy gazdasági célú kémkedések, valamint az azokhoz kapcsolódó adatlopások egyre több problémát okoznak szerte a világban.

Egy nagy nemzetközi könyvvizsgáló cég felmérése szerint azonban a legnagyobb problémát nem is maguk az adatlopási vagy kémkedési akciók jelentik, hanem az, hogy a piac szereplői eltitkolják, ha egy ilyen támadás éri őket. Sőt az adatlopások nyilvánosságra kerülése után a megfelelő reakció is gyakran késve következik.

A felmérés eredményei szerint sok társaság nem veszi komolyan, hogy az általa kezelt adatok valós veszélynek vannak kitéve, pedig csak az anyagi kár évente több tízmilliárd euróra tehető Európa szerte.

A nem megfelelő adatkezelési folyamatok eredményeképpen az adatlopások elkövetőinek nem minden esetben kell kockáztatniuk, olykor annyi is elegendő ha csak a szabadon elérhető adatokat gyűjtik össze, dolgozzák fel és elemzik ki. Már ezek felhasználásával is rendkívül sok információt megtudhatnak. Ugyanakkor a legjelentősebb veszélyt a cégekre saját dolgozóik jelentik, akik ismerik az adatkezelési folyamatokat, a cég által kezelt adatok értékét és az esetleges kiskapukat.

A biztonság azonban nem garantálható pusztán fizikai, technikai jellegű intézkedésekkel, fontos, hogy a cégek jól válasszák meg partnereiket és fokozottan ügyeljenek arra, hogy azok milyen adatokhoz férhetnek hozzá.

Az adatbiztonságon felül fontos, hogy a személyes adatok kezelése a jogszabályi előírásoknak megfelelően történjen, ezért fontos a vonatkozó rendelkezések pontos ismerete is. A törvényi előírások betartása az érintett szervezet, vállalkozás érdeke is, hiszen a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A jogszerű működés kialakításában nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja valamennyi adatkezelésünk jogi megfelelőségét.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük