Adatkezelői kötelezettségek – változó szabályok

Sok szervezet, vállalkozás tevékenysége érinti személyes adatok kezelését, így érdemes figyelemmel kísérni a terület változó szabályozását. Az Országgyűlés elé benyújtott adatvédelmi törvényjavaslat szigorítja az adatkezelőket terhelő kötelezettségeket.

A törvényjavaslat szerint az adatkezelők tevékenységük megkezdése előtt kötelesek a januártól felálló Adatvédelmi Hatóságnál az adatkezelésük nyilvántartásba vételét kezdeményezni. Az adatvédelmi nyilvántartásba be nem jelentett vagy a Hatóság által elutasított adatkezelések nem kezdhetők meg. A törvénytervezet érinti a 2012. január 1-jét megelőzően megkezdett, de az adatvédelmi nyilvántartásba a fenti dátumot megelőzően be nem jelentett adatkezeléseket is. A tervezet szerint a 2012. január 1. előtt megkezdett, de a nyilvántartásba vételét 2012. június 30-ig nem kérelmezett adatkezelések június 30-át követően nem folytathatók.

Jelentős változás, hogy az adatvédelmi biztos nyilvántartásába történő bejelentkezéstől eltérően 2012. január 1-jét követően az Adatvédelmi Hatóság nyilvántartásába történő bejelentkezés díjköteles lesz.

Annak érdekében, hogy vállalkozásunk, szervezetünk működése jogszerű alapokon nyugodjon, mindennapi adatkezelési tevékenysége pedig a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelő legyen szükséges az adatvédelmi – valamint az egyéb vonatkozó – előírások betartása, tekintettel arra, hogy a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések a jelentősen szigorodó, akár 10 millió forintig is terjedő pénzbírságon felül, büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A jogszerű működés kialakításában és az adatkezelések változó jogi környezethez igazításában nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja a szervez vagy vállalkozás adatkezeléseinek jogi megfelelőségét.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük