Belső adatvédelmi szabályzat

Az adatvédelmi szakértők igény esetén az adatkezelések vizsgálatának eredményei alapján elkészítik a szervezet belső adatvédelmi szabályzatát, mely munkaterületenként lebontva tartalmazza azokat a szükséges intézkedéseket, magatartási formákat melyekkel biztosítható az adatkezelések megfelelősége és erősíthető az adat- és információbiztonság.

Az Avtv. 31/A. § (3) bekezdése alapján az alábbi adatkezelők kötelesek adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatot készíteni:

  • minden országos hatósági, munkaügyi vagy bűnügyi adatállományt kezelő, illetőleg feldolgozó adatkezelő és adatfeldolgozó,
  • pénzügyi szervezet,
  • távközlési és közüzemi szolgáltató, elektronikus hírközlési szolgáltató, közvélemény-kutató, piackutató és a közvetlen üzletszerző szerv,
  • egészségügyi intézmény, örökbefogadást segítő magánszervezet,
  • önkormányzat,
  • rendőrkapitányság,
  • megyei, fővárosi közigazgatási hivatal,
  • a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala,
  • a Foglalkoztatási Hivatal és a munkaügyi központok, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az OMMF, továbbá a munkaügyi adatszolgáltatásra kötelezett munkaadók.

A belső adatvédelmi szabályzat az adatkezelések és adatfeldolgozások adatai, alapfogalmai mellett kitér az adatbiztonság érdekében hozott biztonsági és titoktartási kötelezettségekre és a kötelezettek körére.

Az adatbiztonsági intézkedések kiterjednek a kezelt adatok ügyviteli, fizikai és algoritmikus védelmére, azokra az alapelvekre, melyeket a munkavállalók hozzáférési jogosultságainak meghatározásánál használnak és a titoktartási kötelezettségekre.

Fontos része az adatvédelmi szabályzatnak a személyes adatok kezelésének, az azokkal kapcsolatos megkeresések, panaszok intézésének eljárási szabályait leíró fejezet.

Az adatvédelmi szabályzat – az adatkezelési tájékoztatóhoz hasonlóan – tartalmazza a jogellenes adatkezelés jogi következményeinek ismertetését.

Az adatvédelmi szabályzatot kiegészíti a speciális, adatkezelésekre lebontott különös előírásokat tartalmazó adatkezelési tájékoztató.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük