Adatvédelmi felelős megbízási szerződés alapján

Az adatvédelmi törvény előírásai alapján az adatkezelők meghatározott körének kötelező adatvédelmi felelős alkalmazása, azonban tapasztalataink szerint e munka- és feladatkör kialakítása más szervezetek számára is ajánlott, hasznos. Mint azt a belső adatvédelmi felelősről szóló cikkünkben is említettük, lehetőség van arra, hogy az adatvédelmi felelős munkáját külső személy, vállalkozás lássa el megbízási szerződés alapján.

Az adatvédelmi felelős pozíciója

Az adatvédelmi biztos ajánlásában ugyan kívánatosnak tartja, hogy az adatvédelmi felelős az adatkezelő szervezetén belüli személy legyen, azonban legalább ilyen fontos feltétel az adatvédelmi felelős függetlensége, az, hogy kizárólag a szervezet vezetőjének felügyelete alá tartozzon. E szempontok figyelemben tartása mellet az adatvédelmi biztos álláspontja szerint a belső adatvédelmi felelős nem szükséges, hogy az adatkezelővel munkaviszonyban álljon, feladatát megbízási szerződés keretében is elláthatja.

Gyakorlati tapasztalataink alapján a belső adatvédelmi felelős pozíciója nem önállóan kerül kialakításra, hanem a szervezeten belül egyéb feladatot, tisztséget ellátó személy végzi az adatvédelmi feladatokat. Mivel az adatkezelések – többek között a technikai fejlődés eredményeképpen – mind bonyolultabbá válnak, az adatvédelmi jogszabályok gyakorlati alkalmazása folyamatosan újabb és újabb kérdéseket vet fel. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy a személyes adatok kezelése magánszféránk egyik legérzékenyebb területe.

Külső adatvédelmi felelős

A fenti szempontokat figyelembe véve kívánatos lenne, hogy az adatvédelmi felelős feladatait egy felkészült, az adatvédelem mindennapi kérdéseiben járatos, naprakész információkkal és adatvédelemi tapasztalattal rendelkező, az adatkezelő szervezettől független külső személy, vállalkozás lássa el. Külső adatvédelmi felelős alkalmazásával a szervezeten belül egyéb feladatokat ellátó személy tehermentesíthető, ezáltal a hatékonyság növelhető, miközben a személyes adatok kezeléséhez kapcsolódó feladatokat (ellenőrzés, panaszkezelés) az adatvédelem területén jártas szakértők végzik.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük