Belső adatvédelmi felelős

A belső adatvédelmi felelős fogalma az adatvédelmi törvény 2003-as módosítása óta ismert jogrendszerünkben. A törvény bizonyos adatkezelők számára kötelező jelleggel írja elő az adatvédelmi felelősök kinevezését.

Adatvédelmi felelős kötelező kinevezése

Az Avtv. 31/A. § (1) bekezdése szerint belső adatvédelmi felelőst kell kinevezni vagy megbízni a következő szervezeteknél:

  • országos hatósági, munkaügyi vagy bűnügyi adatállományt kezelő, illetőleg feldolgozó adatkezelőnél és adatfeldolgozónál,
  • a pénzügyi szervezetnél,
  • a távközlési és közüzemi szolgáltatónál,
  • a szervezeti egységenként 20 főnél több adatkezelőt foglalkoztató egészségügyi intézménynél,
  • a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál, továbbá
  • a megyei és fővárosi közigazgatási hivatalnál.

Az adatvédelmi felelős személye

Az adatvédelmi biztos állásfoglalásában kifejtett véleménye szerint kívánatos lenne, hogy a belső adatvédelmi felelős az adatkezelő szervezetén belüli személy legyen, így biztosítva az adatkezelési folyamatok teljes spektrumára történő rálátást. A belső adatvédelmi felelősnek e szervezeten belüliségének ellenére független személynek kell lennie, aki közvetlenül az adatkezelő vezetőjének felügyelete alá tartozik.

Amennyiben nincs arra mód, hogy az adatvédelmi felelős az adatkezelő szervezetébe integráltan működjön, lehetőség van megbízási szerződéssel történő adatvédelmi felelős alkalmazására.

Az adatvédelmi felelős feladatai

Az adatvédelmi felelős feladataival kapcsolatban az adatvédelmi törvény részletes felsorolást tartalmaz:

„A belső adatvédelmi felelős:

a) közreműködik, illetőleg segítséget nyújt az adatkezeléssel összefüggő döntések meghozatalában, valamint az érintettek jogainak biztosításában;

b) ellenőrzi e törvény és az adatkezelésre vonatkozó más jogszabályok, valamint a belső adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatok rendelkezéseinek és az adatbiztonsági követelményeknek a megtartását;

c) kivizsgálja a hozzá érkezett bejelentéseket, és jogosulatlan adatkezelés észlelése esetén annak megszüntetésére hívja fel az adatkezelőt vagy az adatfeldolgozót;

d) elkészíti a belső adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatot ;

e) vezeti a belső adatvédelmi nyilvántartást ;

f) gondoskodik az adatvédelmi ismeretek oktatásáról. ”

Összefoglalva

A belső adatvédelmi felelős gondoskodik az adatvédelmi előírások betartásáról, az adatkezelések jogszerűségének biztosításáról és kivizsgálja az adatkezelésekkel kapcsolatos panaszokat.

A belső adatvédelmi felelős közvetlenül a vezetője alá rendelt, speciális szakértelemmel rendelkező személy, akinek feladata a jogvédelem, a jogérvényesítés és adatbiztonság elősegítése, segítségnyújtás, valamint az adatbiztonság biztosítása.

 

Igény esetén az adatvédelmi audit részét képezheti az adatvédelmi felelős képzés, melyet a PPOS felkészült szakértői a teljes hazai adatvédelmi szabályozás anyagának bemutatásával, közérthetően, gyakorlati példákkal szemléltetve tartanak. Az oktatás anyagát képezi a reklámra, direktmarketingre vonatkozó szabályok ismertetése is, így a képzés eredményeként alapvető adatvédelmi normák ismeretével rendelkező munkatárs foghatja össze a szervezet adatvédelmi tevékenységét, és nyújthat segítséget a mindennapi problémák megoldásában.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük