A munkáltató nem követheti dolgozója telefonját

A Kúria január elején egy döntésében kimondta, hogy jogellenes, ha a munkáltató által a munkavégzéshez biztosított telefon segítségével a munkavállaló hozzájárulása nélkül helymeghatározó adatokat gyűjteni.

 

A határozat alapján a munkavállaló által munkáltatójától ingyenesen a munkavégzéshez kapott telefon nem lehet személyhez fűződő jog megsértésére alkalmas. Azaz a telefonra a munkavállaló hozzájárulása – vagy akár tudomása – nélkül telepített helymeghatározó alkalmazás, amellyel folyamatosan, akár munkaidőn kívül is nyomon követhetők a munkavállaló helyzetének adatai nem alkalmazható.

Ráadásul sok cégnél gyakorlat, hogy a munkavégzés céljára kapott készüléket a dolgozó nemcsak munkaidőben használhatja, hanem meghatározott elszámolási gyakorlat mellett magáncélra, pihenőidőben is. Minta azt a Kúria kimondta, jogellenes a munkaidőn kívüli adatgyűjtés a munkavállalóról és munkaidőben is kizárólag a dolgozó hozzájárulásával folytatható jogszerűen az adatgyűjtés.

A Kúria döntésével érintett esetben a munkavállaló egy kollégájától értesült arról, hogy helymeghatározó szoftvert telepített a munkáltató a telefonjára. Miután sikertelenül próbált a munkáltatótól információt kapni a helymeghatározásról, rendkívüli felmondással megszüntette munkaviszonyát. A bíróság döntése alapján munkáltató információ visszatartása és a jogosulatlan helymeghatározás a munkaviszonyból származó lényeges – az együttműködésre vonatkozó – kötelezettség jelentős megszegésének minősült. A munkavállaló tájékoztatásának megtagadása és a személyiségi jogainak megsértése a bíróság szerint megalapozta a rendkívüli felmondást.

A munkavállalók ellenőrzését célzó adatkezelések jogszerűségének biztosításában és a bírságok elkerülésében nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja a szervezet minden adatkezelésének, jogi megfelelőségét.

Az adatvédelem további erősítésében és a bírságok elkerülésében nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja az érintett szervezet – akár egy önkormányzat – valamennyi adatkezelésének (ide értve a munkavállalói adatokat is) jogi megfelelőségét.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük