Adatvédelem terén erősek a hazai kisvállalkozások

Egy nemzetközi iratkezeléssel foglalkozó társaság és egy elismert könyvvizsgáló és tanácsadó cég közös felmérése szerint az adatkezelést tekintve a magyar kis- és középvállalatok megelőzik a német, angol, és francia vállalkozásokat.

A felmérésben mintegy hatszáz magyar, francia, német, spanyol, holland és angol kkv vett részt. Az adatkezelésben rejlő kockázatokat kategorizáló felmérés eredményeképpen megállapítható, hogy a vizsgált vállalkozások a dokumentum menedzsment terén fejlődést mutatnak el múlt évekhez képest. Külön örömteli, hogy e téren a holland mellett a magyar vállalatok érték el a legmagasabb pontszámot. A kutatásban részt vevő országok közül Hollandiában kezelik leginkább stratégiai kérdésként a dokumentum menedzsment területét.

A magyar kkv-k a legnagyobb előrelépést a dokumentum menedzsment területén az alkalmazottak képzésére vonatkozó intézkedésekkel és a velük folytatott kommunikációban érték el. A vizsgált magyar cégek 61 százaléka látja el alkalmazottait a papír alapú dokumentumok biztonságos kezeléséhez szükséges egyértelmű útmutatóval, ami az európai átlaghoz képest jó eredmény.

Fontos eredménye a felmérésnek, hogy a megkérdezett cégek közel hetven százaléka látja úgy, hogy az információkkal történő felelős bánásmód elősegíti az üzleti sikerek elérését. Ennek némiképp ellentmond, hogy kevesebb, mint ötven százalékuk rendelkezik adatvédelmi kockázatok kezelésére vonatkozó stratégiával. Sajnálatos, hogy a megkérdezett cégek 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a menedzsment nem tartja fontos ügynek az adatvédelmet, pedig az adatvédelmi hiányosságok a felmérés szerint 450 és 850 ezer font közötti veszteséget okoztak a résztvevő vállalkozásoknak.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

Az adatvédelem további erősítésében és a bírságok elkerülésében nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja az érintett szervezet – akár egy önkormányzat – valamennyi adatkezelésének jogi megfelelőségét.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük