Adatvédelem-vagyonvédelem

Mindennapi életünk egyre több területén találkozunk a vagyonvédelem valamilyen formájával, a tulajdon biztonságát szolgáló eszközökkel. A vagyonvédelmi rendszerek alkalmazása, üzemeltetése gyakran személyes adatok kezelésével, a magánszféra sérelmével jár.

Kamerás megfigyelés

A legelterjedtebb vagyonvédelmi adatkezelést a kamerás megfigyelő és rögzítő rendszer valósítja meg. A kamerák rögzítik a látómezejükbe kerülő személyek képét, mozdulatait, sőt a beépített mikrofonoknak köszönhetően akár hangját is. Segítségükkel nyomon követhető az egyének viselkedése, magatartása, szokásai.

Gyakori probléma a kamerás megfigyelésről szóló megfelelő tájékoztatás hiánya és a felvételekhez történő hozzáférések szabályozatlansága és a törvényben megszabott tárolási határidők be nem tartása.

Vagyonőr alkalmazása 

Ipari, kereskedelmi létesítmények, irodaházak és telephelyek védelmének elterjedt megoldása az úgynevezett élőerős őrzés, azaz vagyonőrök alkalmazása. A biztonsági őrök tevékenységi köre meglehetősen széleskörű lehet, az egyszerű jelenléttől beléptető- és megfigyelő rendszerek üzemeltetéséig terjedhet.

Vagyonőrök alkalmazása során általános probléma a tájékoztatás, figyelemfelhívás hiánya, pontatlansága, a munka kiszervezése, a vagyonőr cégekre jellemző bonyolult, többszörös alvállalkozói láncolatok létrehozása, mely adatvédelmi szempontból aggályos lehet. Panaszok forrása lehet továbbá, hogy a vagyonőrök feladataik ellátása során túlterjeszkednek hatáskörükön.

Beléptető- és riasztórendszerek

Személyes adatok kezelését valósítják meg a mind sűrűbben alkalmazott beléptető és riasztó rendszerek is, melyek adataiból az érintett személyek mozgására, viselkedésére, tartózkodási helyére lehet következtetni.

E berendezések üzemeltetése során sűrűn tapasztalható, hogy túl széles adatkört a megengedettnél tovább tárolnak.

 

A fenti adatkezelésekkel kapcsolatosan a jogszerű működés érdekében elengedhetetlen az adatvédelmi rendelkezések betartása tekintettel arra, hogy a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók. Ebben nagy segítséget nyújthat egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja az ilyen irányú adatkezelések jogi megfelelőségét.

 

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük