Adatvédelem a munkahelyen

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban hallani munkavállalói panaszokat, melyek munkahelyi adatkezelésekkel, a munkavégzés ellenőrzésével kapcsolatosak.

A munkáltatók a munkavégzés hatékonysága, a munkában töltött idő ellenőrzésére és vagyonvédelem céljára szívesen alkalmazzák akár a bevett módszereket, akár a legújabb technikákat. E megoldások azonban gyakran adatvédelmi kérdéseket vetnek fel, mivel – még ha nem is szándékosan – előfordul, hogy a munkáltató túlterjeszkedik jogos határain és fenti céljait a dolgozók személyes adatainak sérelmével valósítja meg.

A leggyakrabban előforduló jogsértés a kamerarendszerek üzemeltetésével és a felvételek kezelésével kapcsolatos. Sokszor még a legalapvetőbb tájékoztatás is elmarad, és a munkavállalók csak személyes észlelésükkel értesülnek arról, hogy munkaadójuk kamerákat szerelt fel.

További problémát jelenthetnek a dolgozókkal kapcsolatosan alkalmazott egyéb vagyonvédelmi intézkedések. A ruházat vagy táska tartalmának rendszeres, minden munkavállalóra kiterjedő vizsgálata nem jogszerű módja a bűncselekmények megelőzésének. Ide sorolandó az öltözőszekrények átvizsgálása is, mely a dolgozó privát szférájának tekintendő, hiszen személyes tárgyait, ruháit tárolja benne. Az öltözőszekrények alapos gyanú nélküli átvizsgálása már önmagában nem jogszerű lépés, azonban előfordult olyan eset is, amikor erre ráadásul a dolgozó jelenléte nélkül került sor.

 

Nagy felelősség hárul a munkaadóra az adatkezelések jogszerűsége tekintetében, hiszen a munkavállalói pozícióból adódóan a munkaviszony hierarchikus kapcsolat melyben a dolgozó némileg kiszolgáltatott. A munkaviszonnyal kapcsolatos adatkezelések jogszerűsége érdekében elengedhetetlen az adatvédelmi rendelkezések betartása, tekintettel arra, hogy a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A jogszerű ellenőrzés és vagyonvédelem kialakításában lehet a munkáltatók segítségére egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja az ilyen irányú adatkezelések jogi megfelelőségét.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük