Szaporodó adatvédelmi bírságok

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) nyilvánosságra hozta újabb határozatát, melyben jogellenes adatkezelések miatt marasztalt el egy adatkezelőt.

 

A hatóság jogellenes adatkezelés miatt hárommillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére, a jogellenesen kezelt személyes adatok törlésére, valamint az adatkezelési gyakorlat jogszabályoknak megfelelő átalakítására kötelezte az elmarasztalt adatkezelőt.

Az adatkezelő több tucat honlapot üzemeltetett, melyek többségének adatkezelési szabályzata nem felelt meg az adatvédelmi követelményeknek, több esetben nem volt egyértelmű a regisztrációs adatok továbbításának célja, több honlap nem adott lehetőséget a regisztráló felhasználóknak arra, hogy külön jognyilatkozattal járulhassanak hozzá az elektronikus hirdetésküldéshez, az a regisztrációval automatikus volt, hiányos volt az adatkezelési célok tekintetében adott tájékoztatás, illetve nem minden esetben került biztosításra a honlapok által küldött hírlevelekről való leiratkozás lehetősége.

A hatóság vizsgálata során megállapítható volt, hogy az adatkezelő által üzemeltetett társkereső weboldalakon a megfelelő életkor szerinti szűkítéssel mintegy 3500 olyan adatlap volt található, melyeknél a regisztrált felhasználók életkora 10 és 15 év közötti volt.

A határozat szerint a Hatóság a bírság kiszabása során súlyosbító körülményként vette figyelembe a jogsértéssel érintettek körének nagyságát, a nagy számú kiskorú felhasználó érintettségét, a jogsértés súlyát és a jogsértő állapot fennállásának hosszú időtartamát.

A jogszerű adatkezelések kialakításában és a bírságok elkerülésében nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja az érintett szervezet – akár egy önkormányzat – valamennyi adatkezelésének jogi megfelelőségét.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük