A Penny a dolgozói után kémkedett

Egy német televíziós magazinműsor szerint több németországi, a Rewe konszernhez tartozó élelmiszerboltban, és érdekeltségébe tartozó Penny üzleteiben megfigyelik a dolgozókat. A jogellenes gyakorlat évekre nyúlik vissza.

A riport szerint 2009. óta a Rewe megbízásából profi detektívek kémkedtek az alkalmazottak után mind a Rewe mind a Penny boltokban. A nyilvánosságra került adatok szerint néhány munkavállalót a munkahelyén kívül, magánlakásában is megfigyeltek, sőt, olyan is akadt, akinek átkutatták pincéjét. Mint kiderült, a megfigyeléssel érintett alkalmazottakat a Rewe nem tájékoztatta az adatgyűjtésről még utólag sem. Egyre gyakrabban hallani Németországban arról, hogy vállalatok kémkednek munkavállalóik után, titkos megfigyeléseket folytatnak velük kapcsolatban. A német kormány a napvilágra került megfigyelési esetek hatására szigorításra készül, melynek részeként megszűnhet a munkavállalók rejtett kamerás megfigyelésének lehetősége. A rejtett megfigyelés már eddig is szűk körben, csak súlyos bűncselekményekre utaló megalapozott gyanú esetén volt alkalmazható. A törvénytervezet szerint dolgozó adatait – ide értve a róla készített hang- és képfelvételt is – csak akkor szabad rögzíteni, tárolni, felhasználni, ha ez a munkáltató számára feltétlenül szükséges, továbbá ez nem ütközik a munkavállaló jogos érdekeivel. E szabályozás irányadó lenne a pályázókra is, azaz a munkaerő-kiválasztási eljárás során is alkalmazni kell majd a tervezet szerint.

A kamerarendszerek üzemeltetésével megvalósított adatkezelések jogszerűségének biztosításában és a bírságok elkerülésében nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja a szervezet minden adatkezelésének, jogi megfelelőségét.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük