Megjelent a NAIH 2012. évi beszámolója

A NAIH honlapján nyilvánosságra hozta működésének első évéről szóló beszámolóját.

 

A beszámoló részletesen ismerteti az elmúlt évben megszületett hatósági határozatokkal kapcsolatos statisztikát. A hatóság 2012-ben 33 eljárást folytatott, melyek nagy része panasz, bejelentés alapján indult meg, mindössze öt alkalommal fordult elő előzmény nélküli eljárás-indítás. A tavalyi évben 16 ügyet zárt le a hatóság, melyek közül tizenhármat határozattal, hármat pedig végzéssel. A három végzéssel lezárt ügy közül egy esetben jogsértés nem került megállapításra, míg két esetben a tényállás nem volt tisztázható olyan mértékben, mely határozat meghozatalához szükséges lett volna. A tizenhárom határozatból tizenegy tartalmazott bírság-kiszabást, többek között egy alkalommal a maximális 10 000 000 forintot. A határozatok többsége jogellenes adatkezelés megtiltását tartalmazza, mindössze egy esetben került sor a jogellenesen kezelt személyes adatok törlésének elrendelésére.
A jogellenes adatkezelés megszüntetésére, illetve bírság megfizetésére kötelezett adatkezelők között túlnyomó többségben voltak gazdasági társaságok és állami, önkormányzati szervek, pénzintézet, egészségpénztár és magánszemély kötelezett mindössze egy-egy alkalommal fordult elő. A hatóság négy határozata ellen került bírósági kereset benyújtásra, és ebből két per zárult le a mai napig, mindkettő a NAIH pernyertességével.

A jogszerű adatkezelések kialakításában és a bírságok elkerülésében nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja az érintett szervezet – akár egy önkormányzat – valamennyi adatkezelésének jogi megfelelőségét.

A beszámoló elérhető itt.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük