Elmarasztalás jogellenes adatkezelés miatt

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) legfrissebb határozataival jogellenes adatkezelések miatt marasztalt el adatkezelőket.

Az alábbiakban ismertetjük az egyes ügyeket.

Az első esetben az adatkezelő egy űrlapon nem jelezte egyértelműen az érintettek felé, hogy a telefonszámuk és az e-mail címük megadása nem kötelező. Továbbá ezen adatok tekintetében nem jelölt meg pontos adatkezelési célt sem és azok nem szükségesek az adatkezelő tájékoztatójában megnevezett cél eléréséhez. A Hatóság határozata szerint sérült a célhoz kötöttség elve és nem teljesültek az Infotv. által a hozzájárulásokkal kapcsolatosan megfogalmazott kívánalmak. A határozat előírja, hogy a hozzájárulásukat utólag kifejezetten meg nem adó személyek fenti adatait rövid határidőn belül törölje a nyilvántartásából az adatkezelő.

A másik ügyben egy osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanban az érintettek hozzájárulása nélkül kamerarendszert szereltetett fel és üzemeltetett az egyik tulajdonos. A Hatóság képviselői helyszíni ellenőrzést tartottak, melynek során megállapították, hogy a felszerelt kamerák mind technikailag, mind fizikai elhelyezésüket tekintve alkalmasak a hozzájárulásukat meg nem adó panaszosokról készített kép közvetítésre és képrögzítésre.

A NAIH határozatában kimondja, hogy ha „a kamerarendszer működtetése alkalmas arra, hogy megsértse a tulajdonostárs magánszféra védelméhez, az intimszféra sérthetetlenségéhez, az információs önrendelkezéshez, valamint a személyes adatok védelméhez való jogát, akkor ez a tevékenység az érintett hozzájárulásának hiányában jogellenes adatkezelést valósít meg.”

A fentiek alapján a hatóság a kamerákat felszerelő lakót a kamerákat 8 napon belüli, saját költségén történő eltávolítására és a rögzített. tárolt felvételek semmisítésére kötelezte.

A hatóság az egyes határozatok meghozatala során az érintettek számán felül figyelembe veszi, a jogsértés súlyát, ismétlődő jellegét, azt, hogy visszafordítható-e a jogsértéssel okozott hátrány, illetve az eset összes körülményeit is.

A jogszerű adatkezelések kialakításában és a bírságok elkerülésében nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja a szervezet valamennyi adatkezelésének jogi megfelelőségét.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük