Adatvédelem a felhőszolgáltatásban

Mind jobban elterjed hazánkban is a felhőalapú számítástechnika, mely könnyű elérhetőségével, rugalmasságával, személyre szabhatóságával egyre több hívet szerez magának.

A felhőszolgáltatás egy olyan informatikai szolgáltatás, amelynél az adatok elhelyezkedése, a szolgáltatás nyújtása nem kötődik egyetlen földrajzi helyhez, számítógéphez, hanem az adatok valahol, a sok szerver által alkotott “felhőben” vannak. A felhőszolgáltatás kapcsán a leggyakrabban emlegetett probléma éppen az adatok fizikai fellelhetőségének kérdése, azaz az adott pillanatban pontoson hol találhatók a felhőben tárolt személyes adatok.

Hogy kit érint a probléma? Mondhatjuk, hogy egyre több adatkezelőt. Nem is kell feltétlenül ügyféladat kezelésekre gondolnunk, elegendő ha például egy vállalkozás egy felhőszolgáltatón található programot alkalmaz, például a bérszámfejtéséhez, már fel is merül a kérdés.

További kérdéseket vet fel az az elég gyakori helyzet, hogy ha a cloudszolgáltató és a felhasználó vállalat nem ugyanabban az országban tevékenykedik. Ezzel a kérdéssel egyelőre csak az ún. 29-es munkacsoport foglalkozott.

A felhőszolgáltatás egy speciális adatfeldolgozásnak tekinthető, ahol a szolgáltatás sajátosságai miatt az adatvédelmi törvény adatfeldolgozásra vonatkozó szabályainak alkalmazása jelentős nehézségekbe ütközik. Alapvető probléma, hogy sok esetben nincs írásos megbízás az adatkezelő és a felhőszolgáltatást nyújtó adatfeldolgozó között.

A kérdéskör komolyságát jól mutatja az, hogy az év elején felállt adatvédelmi hivatal erős szankcionálási jogosítványokkal rendelkezik, amelyekkel a gyakorlatban is határozottan él.

A jogszerű adatkezelések kialakításában és a bírságok elkerülésében nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja a szervezet valamennyi adatkezelésének jogi megfelelőségét.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük