Rekordösszegű bírságot szabott ki a NAIH

Alig több mint fél éve működik az új Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), máris a törvény által meghatározott maximális összegű bírság kiszabást találta indokoltnak.

A NAIH augusztus 6-án közzétett határozatában 10.000.000 Ft adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezett egy online ingatlanhirdetési portált üzemeltető társaságot.

A Hatóság indokolása szerint az érintett adatkezelő gyakorlatával kapcsolatban 2012 januárjától számítva húsz panaszbeadvány érkezett, melyek szerint az érintettek a honlapon közzétett hirdetéseiket nem tudták törölni – mivel az adatkezelő nem tett eleget a törlési kérelmeknek. Az érintettek beadványaikban kifogásolták az adatkezelő azon gyakorlatát is, mely szerint az adataik továbbításra kerültek az adatkezelő által működtetett egyéb honlapok és követeléskezelő cégek felé.

A Hatóság a bírság kiszabásakor figyelembe vette azt a tényt is, hogy az Infotv. hatálybalépése előtt az adatvédelmi biztos irodájához több mint 40 beadvány érkezett az érintett honlapok üzemeltetője ellen.

A bepanaszolt adatkezelő a Hatóság többszöri megkeresése ellenére nem válaszolt, nyilatkozatot nem tett.

Az adatvédelmi bírságot kiszabó határozat indokolása szerint a bírság összegének meghatározásakor a hatóság figyelembe vette a jogsértéssel érintettek körének nagyságát, a jogsértés súlyát, ismétlődő jellegét és gyakoriságát, a jogsértő állapot időtartamát, valamint azt, hogy többszöri felszólítás és más hatóságok intézkedéseinek ellenére sem került sor az adatvédelmi követelményeknek megfelelő gyakorlat bevezetésére.

A jogszerű adatkezelések kialakításában és a bírságok elkerülésében nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja a szervezet valamennyi adatkezelésének jogi megfelelőségét.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük