Az adatvédelem értéke

Érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet egy nemrégiben készített tanulmány. A technikai fejlődésnek köszönhetően az online szolgáltatók egyre könnyebben és egyre több információt gyűjtenek be a felhasználókról, melyeket mind gyakrabban értékesítenek is. Miközben az adatok törlését elvégző vagy egyéb utólagos adatbiztonsági megoldásokat nyújtó szolgáltatások egyre költségesebben rendelhetők meg.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, az adatvédelem hamarosan csak a gazdagok számára lesz elérhető, ugyanis nem mindenki fogja tudni megfizetni azokat a szolgáltatásokat, amelyek lehetővé teszik az online közzétett információk végleges törlését. A technikai, technológiai fejlődés eredményeképpen az egyes platformok összegyűjthetik a látogatóik és regisztrált tagjaik adatait, melyeket akár – nem is túl borsos áron – értékesíthetnek is.

A személyes adatok kereskedelme az utóbbi néhány évben több száz millió dolláros iparággá fejlődött ki, melyben már a specializálódás jelei is megmutatkoznak. Egyes vállalkozások az információk összegyűjtésére szakosodtak, míg mások az adatbázisokból való teljes törlés lehetőségét kínálják az ügyfeleiknek.

A fentiek tükrében nem csoda, hogy a felhasználók úgy érzik, hogy egyre inkább árucikkekké válnak, akik csak addig fontosak, amíg ki nem adják személyes adataikat, szokásaikat.

Annak érdekében, hogy a személyes adatok védelme széles rétegek számára elérhetővé váljon a politikának, a tisztességes gyakorlatot folytató iparági szereplőknek és a felhasználóknak is mielőbb lépniük kell.

A jogszerű adatkezelések kialakításában és a bírságok elkerülésében nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja a szervezet valamennyi adatkezelésének jogi megfelelőségét és növeli az ügyfelek, tagok, felhasználók bizalmát.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük