Létrejött a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései szerint felállt Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az adatvédelmi ombudsman helyét, feladatkörét vette át. Az új hatóság létrehozása az Alaptörvényben rögzített szervezeti változások sorába illeszkedik.

Az új független, csak a törvénynek alárendelt hatóság feladata a személyes adatok védelméhez, valamint a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jog érvényesülésének ellenőrzése és elősegítése. Az adatvédelem és az információszabadság terén az esetleges jogsértések esetében a NAIH jár el a jövőben. Újdonságként a NAIH a korábbi adatvédelmi biztosi feladatkörökön túlmenően a bírságolási jogot is magába foglaló hatósági jogkörrel is rendelkezik, melynek keretében eljárva akár tízmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a személyes adatokkal történő visszaélést.

2012. január elsejétől a NAIH képviseli Magyarországot az adatvédelem területén működő uniós testületekben és munkacsoportokban.

A fentiekben említett szigorúbb szankciók figyelembevételével az adatvédelmi előírások betartása nem pusztán az érintett szervezet ügyfeleinek, felhasználóinak bizalmát növeli, hanem magának az adatkezelőnek a biztonságát is szolgálja, hiszen a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A jogszerű működés kialakításában és az új előírásoknak való megfelelésben nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja a szervezet valamennyi adatkezelésének jogi megfelelőségét.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük