Munkahelyi kamerarendszer működtetése

Egyre gyakrabban találkozunk a munkahelyeken telepített kamerarendszerekkel megvalósított adatkezelések kérdésével.

A rögzített felvétel mint személyes adat

Az Alkotmány rendelkezései szerint a Magyar Köztársaságban mindenkit megillet a jó hírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, valamint a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog. Az adatvédelmi törvény szerint személyes adat bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A fenti fogalom meghatározás alapján a hang- és képfelvétel személyes adatnak minősül, így kizárólag az érintett hozzájárulásával kezelhető. A hang- és képfelvételek rögzítése, tárolása is csak tájékozott hozzájárulás után történhet.

Munkahelyi kamerás megfigyelés

A munkahelyen történő kamerás megfigyelés és felvételkészítés azonban további kérdéseket is felvet. Az adatvédelmi biztos 1805/A/2005. számú állásfoglalása szerint, munkahelyen kamera a munkavállaló munkavégzésének, illetőleg munkahelyi viselkedésének megfigyelése céljából nem helyezhető el olyan helyiségekben, amelyekben állandó munkavégzés folyik. A fenti általános tilalom alól kivételt képeznek azok a munkavégzésre szolgáló helyiségek, ahol a kamerák üzemeltetése a tevékenység veszélyességére tekintettel a munkavállalók testi épségének, valamint az ott tárolt vagyontárgyak értékére figyelemmel, azok védelme érdekében biztonsági, megelőző célokat szolgál. Fontos megjegyezni azonban, hogy az Alkotmánybíróság vonatkozó gyakorlata alapján a veszély fenyegetettségének ténylegesen fenn kell állnia, valamint a kép- és hangrögzítés a fenti kivételes esetekben sem irányulhat a munkavállalók ellenőrzésére.

Jogszerű működés

A munkahelyen elhelyezett kameráknak a munkavállalók biztonságát, illetve a vagyonvédelmet kell szolgálniuk. Az adatvédelmi előírások betartása a kamerarendszerek működtetése során nem pusztán jogkövető magatartás, hanem az érintett munkaadó jól felfogott érdeke is. Egy rosszul kommunikált, jogszerűtlenül telepített és üzemeltetett kamerarendszer a munkavállalók bizalmatlanságát növeli, a munkahelyi légkört, a munkamorált és így a hatékonyságot rontja. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A kamerarendszerek jogszerű működtetésének kialakításában és a felvételek jogszerű kezelésében nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja a szervezet valamennyi adatkezelésének jogi megfelelőségét.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük