A megfelelő tájékoztatás

Az adatvédelmi törvény előírásai szerint egy adatkezelés jogszerűségéhez – amennyiben az nem törvény által előírt – az érintett hozzájárulása szükséges. A törvény hozzájárulás fogalma alapján annak részletes tájékoztatáson kell alapulnia.

A tájékoztatás tartalma

Az adatkezelésekhez adott hozzájárulás tehát csak akkor lesz érvényes, ha megfelelő, részletes tájékoztatáson alapul. A törvény rendelkezései szerint már az adatkezelés megkezdése előtt közölni kell, hogy az adatkezelés az érintett önkéntes hozzájárulásán alapul-e, vagy jogszabály által elrendelt kötelező adatkezelésről van szó.

Az adatvédelmi törvény előírja, hogy már az adatkezelés megkezdése előtt meg kell adni az adatkezelés minden részletére kiterjedő tájékoztatást. A részletes tájékoztatásnak ki kell terjednie az adatkezelő és az adatfeldolgozó pontos megnevezésére, az adatkezelés céljainak és a jogalapjának megjelölésére, az adatkezelés időtartamára, valamint az esetleges adattovábbítás címzettjeinek megnevezésére.

A megfelelő tájékoztatás tartalmazza az érintett jogait (tájékoztatás, helyesbítés, törlés, tiltakozás) és az adatkezeléssel kapcsolatos jogorvoslati lehetőségeit is (az adatvédelmi hatóság és a bíróság eljárásai).

A tájékoztatás elmaradása jogellenessé teheti az adatkezelést, és a 2012 januárjában felálló Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárását is magával vonhatja.

A tájékoztató elkészítése

A megfelelő tájékoztatás egy részletesen kidolgozott adatkezelési tájékoztató közzétételével megtehető. A tájékoztató elkészítésében az adatvédelem területén jártas, tapasztalt szakértők igénybevételét javasoljuk.

Az adatvédelmi előírások betartása nem pusztán jogkövető magatartás, hanem az érintett szervezet jól felfogott érdeke is, hiszen növeli az ügyfelek, felhasználók bizalmát. Sőt magának az adatkezelőnek a biztonságát is szolgálja, hiszen a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A jogszerű működés kialakításában nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja a szervezet valamennyi adatkezelésének jogi megfelelőségét.

 

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük