Adatkezelési tájékoztató szállodáknak, panzióknak

Talán sokan természetesnek gondolják, hogy egy szálláshely, szálloda, panzió kezeli a vendégek személyes adatait, azonban ez csak a hatályos jogi szabályozás keretein belül és a megfelelő garanciák érvényesítésével történhet.

Sokszor nem is gondolunk arra, hogy egy szállodában vagy panzióban a vendégek adatainak kezelése, marketing célú felhasználás hiányában is vethet fel adatvédelmi, jogi kérdéseket. Egy nyaralás során rengeteg célból kerülhet sor személyes adatok kezelésére a vendégéjszakák nyilvántartásától kezdve a szállodában elérhető szolgáltatásokon keresztül egészen a parkoló használatáig.

Jelentős változás következik be az adatvédelmi szabályozás területén 2012. január 1-jétől. Szigorodnak az adatkezelések nyilvántartásba történő bejelentésének feltételei, valamint az új adatvédelmi törvény létrehozza a személyes adatok védelméhez való jog érvényesülésének ellenőrzésére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot. A Hatóság feladatai ellátáshoz széleskörű jogosítványokkal került felruházásra, így akár 10.000.000 Ft adatvédelmi bírsággal is sújthatja azokat a szállodákat, panziókat, amelyek nem adnak megfelelő tájékoztatást vendégeik részére adataik kezeléséről, vagy éppen nem szerepelnek az adatvédelmi nyilvántartásban. Sőt, jogellenes adatkezelés esetén az adatbázisok törlését is elrendelheti a Hatóság, mely komoly veszteséget okozhat.

A fenti problémák megelőzését, az adatkezelésekkel kapcsolatos kötelezettségek teljesítését szolgálja a Privacy Policy Online Services által előkészített, az új adatvédelmi törvénynek megfelelő adatkezelési tájékoztató és az adatvédelmi nyilvántartásba való bejelentkezéshez szükséges adatlap, melyekhez kitöltési útmutató is készült. A tájékoztató és az adatlap kitöltésével teljesíthetők az új adatvédelmi törvény által előírt adatkezelői kötelezettségek. A szállodáknak, panzióknak szóló ajánlat elérhető itt.

A szállodák mindennapi tevékenységének jogszerűsége érdekében szükséges az adatvédelmi – valamint az egyéb vonatkozó – előírások betartása, tekintettel arra, hogy a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A jogszerű működés kialakításában nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja a vendégekkel kapcsolatos adatkezelések jogi megfelelőségét.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük