Megjelent a Magyar Közlönyben az új adatvédelmi törvény

Az Országgyűlés 2011. július 11-én elfogadta a 2011. évi CXII. törvényt az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról. Az új törvény 2012. január 1-jén lép hatályba.

Az új jogszabály megalkotásáig a személyes adatok védelmét és a közérdekű adatok nyilvánosságát az 1992. évi LXIII. törvény szabályozta, mely az egyre újabb adatkezelési technológiák elterjedésével már nem tudta betölteni a korszerű szabályozó szerepét.

2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

A törvény számos új elemet honosít meg a hazai adatvédelmi szabályozásban, melyek közül talán a legfontosabb az adatvédelmi hatóság intézménye. Nyilvánvalóvá vált, hogy a korábbi adatvédelmi biztosi intézmény nem képes az adatkezelők jogkövető magatartásának kikényszerítésére, ezért elengedhetetlenné vált egy adatvédelmi hatóság felállítása, amely hatékonyabb eszközökkel rendelkezik a jogsértések kivizsgálására és szankcionálására.

Az új adatvédelmi törvény szövege a www.ppos.hu honlapon érhető el, a Jogszabályok, tanulmányok menüben.

Annak érdekében, hogy vállalkozásunk, szervezetünk működése, a változó jogszabályi körülmények közepette is jogszerű alapokon nyugodjon, adatkezelési tevékenysége pedig a hatályos jogszabályoknak megfelelő legyen szükséges az adatvédelmi – valamint az egyéb vonatkozó – előírások betartása, tekintettel arra, hogy a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések a jelentősen szigorodó, akár 10 millió forintig is terjedő pénzbírságon felül, büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A jogszerű működés kialakításában és az adatkezelések változó jogi környezethez igazításában nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja a szervez vagy vállalkozás adatkezeléseinek jogi megfelelőségét.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük