Adatvédelmi problémák a közösségi oldalon

A tavaszi adatvédelmi botrányok után most újabb adatvédelmi probléma merült fel a Facebookkal kapcsolatosan, ugyanis mindenki megismerhette a közösségi oldalon megosztott videók címét, leírását és kis ajánlóképét még abban az esetben is, ha a felhasználó nem nyilvánosnak szánta ezeket a feltöltéseit.

A közösségi oldal tájékoztatása szerint a csak szűk körben megosztott tartalmakról azok, akiknek nincs hozzáférésük nem is tudhatnak. Ez a beállítási lehetőség szerepelt a Facebook által felkínáltak között, hiszen az egy csoport számára megosztott tartalmakat csak az adott csoport tagjai érhették el.

A rendszer hibájából azonban a felhasználók videóinak listáját bármelyik ismerősük megnézhette. A feltöltött videók címét, kis előnézeti képét, leírását és a felvételen szereplők neveit megismerhették a felhasználók. Ugyan magát a videót nem mutatta meg jogosulatlanoknak a Facebook, az így megkapott információkból azonban már sok esetben kitalálható volt, hogy mit is tartalmaz az érintett felvétel.

A Facebook szóvivője elismerte az oldal videomegosztó funkciójának hibás működését, melyet azóta már orvosoltak.

Mint a fenti esetből is látható, az adatbiztonságon felül fontos, hogy a személyes adatok kezelése a jogszabályi előírásoknak megfelelően történjen. A törvényi előírások betartása az érintett szervezet, vállalkozás érdeke is, hiszen a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük