Közérdekű adatok nyilvánossága

A közérdekű adatok nyilvánosságát szabályozó normák a magyar jogrendszerben több jogszabályban kerültek elhelyezésre. Jelen írásunkban az adatvédelmi törvény vonatkozó rendelkezéseivel foglalkozunk.

Az Avtv. alapján közérdekű adat az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő, valamint a tevékenységére vonatkozó, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret, függetlenül kezelésének módjától, önálló vagy gyűjteményes jellegétől.

A törvény önálló fejezetben tárgyalja a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó rendelkezéseket. Az Avtv. előírásai szerint a közfeladatot ellátó szerv köteles a feladatkörébe tartozó ügyekben a közvélemény gyors és pontos tájékoztatására.

A közérdekű adatokkal kapcsolatos kötelezettség kétirányú. A törvény az egyedi adatkérések teljesítésének rendjét szabályozza, illetve elrendeli a közérdekű adatok meghatározott körének külön kérés nélküli közzétételét.

A törvény a tájékoztatási kötelezettséggel érintett ügyek közül kiemeli a költségvetést, a vagyon kezelését és a közpénzek felhasználását és külön nevesíti a hatáskörre, illetékességre, szervezeti felépítésre, tevékenységre, gazdálkodásra vonatkozó adatokat, és utal arra, hogy jogszabály meghatározhatja a kötelezően közzéteendő adatokat.

Annak érdekében, hogy egy közfeladatot ellátó szerv adatkezelési tevékenysége a hatályos jogszabályoknak megfelelő legyen és a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tegyen, szükséges az adatvédelmi – valamint az egyéb vonatkozó – előírások betartása. A jogszerű működés kialakításában és az adatkezelések változó jogi környezethez igazításában nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja a szervezet vagy vállalkozás adatkezeléseinek jogi megfelelőségét.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük