Növekszik az adatlopások száma

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott statisztika szerint 2010-ben Németországban közel 7 millió ember adatait szerezték meg a bűnözők, míg az online bűncselekményekkel okozott kár 66 százalékkal nőtt a 2009-es adatokhoz képest.

A mind elterjedtebb számítógép- és internethasználat, valamint a kommunikációs formák egyre bővülő köre miatt nőtt a klasszikus bűncselekmények – azon belül is a csalások – online megjelenése. A kiberbűnöző csoportok elsősorban az internetezők személyes adatait akarják megszerezni, hogy azokkal később visszaéljenek vagy egyszerűen csak értékesítsék őket.

Figyelemre méltó, hogy 2009-hez képest majdnem a kétszeresére nőtt azoknak a száma, akiktől a bűnözők online, e-mail szolgáltatásoknál, aukciós házak oldalain vagy online banki ügyek intézése során használt jelszavaikat és egyéb hozzáférési adataikat.

A romló bűnügyi statisztikákat látva érthető, hogy egyre többen félnek attól, hogy valamilyen online bűncselekmény áldozatává válnak. Tavaly a felhasználók 75 százaléka érezte fenyegetve magát, míg napjainkban ez az arány elérte a 85 százalékot. A legjelentősebb növekedés az online banki ügyeket intézőknél figyelhető meg, ahol ez az arány 2010-ben még 28 százalék volt, most azonban már 37 százalék.

További problémát jelent, hogy az internetes bűnelkövetők rendkívüli módon alkalmazkodnak, napjainkra többnyire nemzetközi szinten működnek együtt.

A biztonság azonban nem garantálható pusztán fizikai, technikai jellegű intézkedésekkel. Fontos, hogy a személyes adatok kezelését végző cégek jól válasszák meg partnereiket és fokozottan ügyeljenek arra, hogy azok milyen adatokhoz férhetnek hozzá.

Az adatbiztonságon felül fontos, hogy a személyes adatok kezelése a jogszabályi előírásoknak megfelelően történjen, ezért fontos a vonatkozó rendelkezések pontos ismerete is. A törvényi előírások betartása az érintett szervezet, vállalkozás érdeke is, hiszen a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A jogszerű működés és ezáltal az adatbiztonság kialakításában nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja valamennyi adatkezelésünk jogi megfelelőségét.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük