Az adatvédelmi nyilvántartás új szabályai

Az Országgyűlés elfogadta az új adatvédelmi törvényt, mely némiképp módosítja az adatvédelmi nyilvántartás szabályait. Ugyan a jelenleg hatályos adatvédelmi törvény is előírja az adatkezelések bejelentésének kötelezettségét, azonban ez anyagi terhet nem jelent és elmulasztása sem jár semmilyen következménnyel.

Adatvédelmi nyilvántartás új szabályai

Az új adatvédelmi törvény jelentősen szigorítja az adatvédelmi nyilvántartással kapcsolatos szabályozást:

  • Addig nem kezdhető meg az adatkezelés, míg azt a  Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nyilvántartásba nem veszi.
  • 2012 januárjától a nyilvántartásba vételért díjat kell fizetni.
  • A jelenlegi, gyakran egy évig is húzódó ügyintézés jelentősen lerövidül, hiszen a Hatóság a beérkezéstől számított 8 napon belül nyilvántartásba veszi az adatkezelést.
  • Minden, eltérő célú adatkezelést önállóan be kell jelenteni, függetlenül attól, hogy a kezelt adatok köre megegyezik-e.
  • Az adatvédelmi nyilvántartás hatósági nyilvántartásnak minősül.

Ez év végéig az adatvédelmi biztosnál lehet még ingyenesen bejelenteni az adatkezelést, mellyel érdemes élni, ugyanis a 2011. december 31-ig beérkező bejelentéssel a bejelentési kötelezettségnek eleget lehet tenni. Ha valaki legkésőbb 2012. június 30-ig nem jelenti be adatkezeléseit, az adatkezeléseket tovább nem folytathatja.

További részletes és pontos információk a megújuló adatvédelmi nyilvántartásról és a bejelentkezés szabályairól Dr. Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő blogján olvashatók.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük