Szaporodó adatvédelmi eljárások

Egyre több adatvédelmi ügyben indul eljárás, az adatvédelmi biztos 2010-es beszámolója alapján a tavalyi évben kezelte az iroda fennállása alatt a legtöbb ügyet, szám szerint 18.625-öt.

Tekintettel arra, hogy az adatvédelmi biztos irodájának ügyszáma az elmúlt években nem haladta meg az évi 3000-et, jelentős növekedésről beszélhetünk. Ez egyrészt azt jelenti, hogy életünk mind több területére és mind szélesebb körben terjed ki a személyes adatok kezelése. Másrészt az állampolgári tudatosság erősödését jelzi, hogy mind fontosabbnak tartjuk adataink védelmét, melyért tenni is halandóak vagyunk. Ez utóbbi jelenség okkal tölthet el örömmel mindannyiunkat, hiszen ezáltal nemcsak alanya, hanem aktív alakítói is lehetünk a minket akarva-akaratlanul érintő adatkezeléseknek.

Mint az adatvédelmi biztos növekvő ügyszámából is látszik, a személyes adatok védelme egyre fontosabb az állampolgárok számára, ezért különösen fontos, az egy-egy vállalkozás vagy szervezet által végzett adatkezelés jogi megfelelősége. Annál is inkább, mivel az adatvédelmi biztos a 2010. évben tette meg az első rendőrségi feljelentéseket olyan ügyekben, melyekben a biztosi eszközök nem voltak elegendőek a jogérvényesítéshez.

Annak érdekében, hogy a személyes adatok kezelése a jogszabályi előírásoknak megfelelően történjen, fontos a vonatkozó rendelkezések pontos ismerete is. A törvényi előírások betartása az érintett szervezet, vállalkozás érdeke is, hiszen növeli ügyfeleinek, felhasználóinak bizalmát. Sőt, mint az adatvédelmi biztos beszámolójából is látszik, az adatkezelő a biztonságát is szolgálja, mivel a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A jogszerű működés kialakításában nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja valamennyi adatkezelésünk jogi megfelelőségét.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük