Nyereményjátékok adatkezeléseinek vizsgálata

Az interneten böngészve vagy a nyomtatott sajtót olvasva gyakran találkozunk nyereményjátékokra szóló invitálással, azonban a csábító nyereményeket ígérő sorsolásokon általában regisztrációt követően vehetünk részt.

A marketing egyik leghatásosabb és legelterjedtebb eszköze a nyereményjátékok szervezése. Egy sorsolással vállalkozásunk, termékünk ismertsége jelentősen növelhető, direkt marketing célú címlistánk hatékonyan gyarapítható. Nem szabad megfeledkeznünk ugyanakkor arról sem, hogy a nyereményjáték – hát még a DM cím lista vezetése – személyes adatok kezelését jelenti. A részvételi szabályok kialakítása során a marketing szempontok mellett figyelemmel kell lenni az adatvédelmi, valamint a kapcsolódó egyéb jogszabályok – pl. reklámtörvény – vonatkozó rendelkezéseire is.

Amennyiben a nyereményjáték során beszerzett személyes adatok egyéb célra is felhasználásra kerülnek gondoskodnunk kell a részvételi feltételek ennek megfelelően történő kialakításáról.

Biztosítani kell, hogy a nyereményjátékok részt vevői pontosan nyomon követhessék személyes adataik útját, rendelkezhessenek azok sorsáról.

Hiába gyűjtöttünk össze egy nyereményjáték során akár jelentős direkt marketing adatbázist, ha az elérhetőségeket a jogtalan adatgyűjtés következtében nem használhatjuk fel. Arról nem is beszélve, ha a jogsértés eredményeképpen marketing adatbázisunk törlésére kényszerülünk.

Fontos annak kialakítása is, hogy a sorsolást vagy a játék lezárultát követően mi lesz a begyűjtött adatokkal, mivel azok sorsát rendezni kell a további felhasználás hiányában is.

Egy nyereményjáték csak akkor lehet hosszú távon is hatékony marketingeszköz, ha az általa megvalósított adatkezelések az elejétől a végéig jogkövetőek. A játék jogszerű lebonyolítása érdekében szükséges a reklámtörvény rendelkezéseinek, az adatvédelmi – valamint az egyéb vonatkozó – előírások betartása, tekintettel arra, hogy a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A jogszerű működés kialakításában nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja az interneten zajló adatkezelések jogi megfelelőségét.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük