Marketing tevékenységek adatvédelmi vizsgálata

Vállalkozásunk, cégünk vagy termékünk ismeretségének növelésének, eladásaink ösztönzésének eszköze a marketing. A személyes adatok védelmét szolgáló rendelkezéseket azonban marketing tevékenységünk végzése során is figyelembe kell venni.

A vállalkozás, szervezet által folytatott marketing tevékenység a jellegéből fakadóan meglehetősen sokrétű lehet, a személyes adatok kezelésével nem járó hirdetésektől, egészen a személyre szólóan címzett és kialakított megkeresésekig.

Fontos annak a vizsgálata is, hogy mi módon, milyen módszerekkel épült fel a vállalkozás marketing adatbázisa, hiszen egy jogtalan adatkezelés miatt szankcióként akár a teljes adatbázis törlése is elrendelhető, ami jelentős veszteség egy évek során kialakított és gondosan karbantartott lista esetében.

A személyes adatok kezelésével járó marketing tevékenységek esetében lényeges elem az érintettek hozzájárulása, mely megteremti az adatkezelés jogalapját. A hozzájárulás tekintetében a magyar reklámtörvény meglehetősen szigorú tartalmi, formai feltételeket ír elő, ezért ezek ellenőrzése elengedhetetlen az adatvédelmi audit során.

A jogszerű marketing adatkezelések során azonban nem csak a hozzájárulásról, hanem – jogszabályi előírásoknak megfelelően – az adatkezelés megtiltásának lehetőségéről is gondoskodnia kell az adatkezelőnek.

Az adatvédelmi vizsgálatok kiterjednek mind a nyomtatott, mind az online környezetben kifejtett marketing tevékenységre.

A marketing csak akkor lehet hosszú távon is hatékony, ha az adatkezelései az elejétől a végéig jogkövetőek. A jogszerű marketing tevékenység érdekében szükséges a reklámtörvény rendelkezéseinek, az adatvédelmi – valamint az egyéb vonatkozó – előírások betartása, tekintettel arra, hogy a személyes adatok kezelésével kapcsolatos visszaélések akár büntetőjogi szankcióval is sújthatók. A jogszerű működés kialakításában nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott adatvédelmi audit, mely biztosítja az interneten zajló adatkezelések jogi megfelelőségét.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük