Adatvédelmi szakértői jelentés, adatkezelési tájékoztató

Az adatkezelések vizsgálatának eredményei szakértői jelentésben, szakvéleményben kerülnek összefoglalásra, mely feltárja az adatkezelések esetleges hiányosságait, nem megfelelőségét, továbbá tartalmazza az adatvédelmi szakértők ajánlásait, konkrét javaslatait a megoldásokat illetően. A szakvélemény alapján kerül elkészítésre az adatkezelési tájékoztató című dokumentum, mely részletesen tartalmazza a jogszerű adatkezelések leírását.

A szakvélemény részletesen tartalmazza a vizsgált vállalkozás, szervezet személyes adatok kezelésével járó folyamatainak leírását az adatvédelem szemszögéből, a jelenleg alkalmazott módszereket, illetve a honlap teljes elemzését különös tekintettel azokra az oldalakra, ahol személyes adat kezelése is zajlik. Minden részfolyamat, terület leírása után közvetlen elkülönítve találhatók az észrevételek, a hiányosságok leírásával és megoldási javaslatokkal.

A szakvélemény különös gondot fordít az auditált vállalkozás, szervezet reklám tevékenységére, a marketing célokat szem előtt tartva tesz javaslatokat a megvalósulást segítő eszközök, tevékenységek jogszerű működésére. A szakértői javaslatok segítségével egy hatékony, jogszerűen épülő, a minőségi marketingnek minden szempontból megfelelő marketing adatbázis alakítható ki.

Az adatvédelmi szakértői jelentése előtérbe helyezi a gyakorlatiasságot, nem kizárólag a vonatkozó jogszabályok ismertetésére szorítkozik, hanem hangsúlyosan foglalkozik a konkrét helyzetekre, körülményekre szabott megoldások kialakításával.

A szakvélemény a vizsgált adatkezelésekre szabott, teljes adatvédelmi szövegeket tartalmaz például a jogszerű adatkezelések elengedhetetlen feltételeit jelentő hozzájáruló szövegek, visszaigazoló üzenetek vagy magát az adatkezelést elindító nyomtatványok esetében.

Adatkezelési tájékoztató, adatvédelmi nyilatkozat készítése

A szakvéleményben tett javaslatok alapján, az adatkezelővel folytatott egyeztetéseket követően elkészül az adatkezelési tájékoztató, adatvédelmi nyilatkozat, melyek átfogó tájékoztatást nyújtanak az érintett szervezet adatkezeléseiről. Az adatkezelések ismertetését szolgáló adatkezelési tájékoztató alkalmazásával nem többlet szolgáltatást nyújt, hanem törvényi kötelezettségét teljesíti az adatkezelő, hiszen a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (a továbbiakban Avtv.) az adatkezelő kötelezettségévé teszi az egyértelmű, pontos és részletes tájékoztatást.

Az adatkezelési tájékoztató részletesen tartalmazza a vizsgált vállalkozás, szervezet adatkezelési irányelveit, a vonatkozó jogszabályokat, az adatkezeléshez kapcsolódó alapfogalmakat, az egyes adatkezelések valamennyi körülményre kiterjedő leírását, az adatfeldolgozásra jogosultak nevét, címét, az adatkezelő elérhetőségeit, valamint a jogorvoslati lehetőségeket. Az így születő dokumentumok segítségével, azok nyilvánosságra hozatalával teljesíthető az adatkezelőket terhelő tájékoztatási kötelezettség.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük