Közérdekű adatok nyilvánossága

Mint az az 1992. évi LXIII. törvény címéből is látszik, a magyar adatvédelmi szabályozás a személyes adatok védelmén túl kiterjed a közérdekű adatok nyilvánosságára is. A közfeladatot ellátó szervekre komoly kötelezettség hárul a közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítása érdekében.

A közérdekű adatok nyilvánosságát szabályozó normák a magyar jogrendszerben több jogszabályban kerültek elhelyezésre. A közérdekű adatok megismerésének joga az Alkotmányban is megtalálható alapvető jog.

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) önálló fejezetben tárgyalja a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó rendelkezéseket. Az Avtv. előírásai szerint a közfeladatot ellátó szerv köteles a feladatkörébe tartozó ügyekben a közvélemény gyors és pontos tájékoztatására.

A közérdekű adatokkal kapcsolatos kötelezettség kétirányú. A törvény az egyedi adatkérések teljesítésének rendjét szabályozza, illetve elrendeli a közérdekű adatok meghatározott körének külön kérés nélküli közzétételét.

A közérdekű adatok közzétételi lista megadásával történő kötelező közzétételét írja elő az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény (Eitv.).Az Eitv. végrehajtását egy kormányrendelet és egy IHM rendelet segíti, melyek a részletszabályokat és a közzététel szerkezetét, a közzétételi mintákat tartalmazzák.

Az audit segítségével felmérhető, hogy az adott közzétételre kötelezett szerv eleget tett-e ilyen irányú kötelezettségeinek.

Ahhoz, hogy a közzététel a jogszabályi előírásoknak megfelelően történjen, fontos a vonatkozó rendelkezések pontos ismerete. A törvényi előírások betartása nem pusztán jogkövető magatartás, hanem az érintett szervezet jól felfogott érdeke is, hiszen növeli az ügyfelek, állampolgárok bizalmát. Megéri többéves szakmai tapasztalattal és a területen referenciákkal rendelkező szakértőre bízni a nyilvánosságra hozatal vizsgálatát, tekintettel arra, hogy a közzététellel kapcsolatos kötelezettségek megszegése akár szabadságvesztéssel fenyegető büntetőjogi felelősséget keletkeztet.

A jogszerű működés kialakításában nyújthat segítséget egy szakértők által végrehajtott audit, mely biztosítja, hogy a közzétételre kötelezett valamennyi jogszabályi előírásnak megfeleljen.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük